با اراده کسى است که وقتى در مورد کارى، به خوبى تأمل کرد، تصمیم به انجام آن مىگیرد و با فعالیت و ثبات قدم، آن را به اجرا در مىآورد. بنابراین پافشارى بر تصمیمى غلط یا داشتن میلى قهرمانانه، ثبات قدم نخواهد بود. در مقابل فرد سست اراده، بعد از تصمیم گیری ممکن است اصلا اقدام به انجام کار نکند و یا بعد از اقدام با کمترین مشکلى از انجام دادن کار، دلسرد شده و کوشش جهت تحقّق آن را متوقف مىکند. کسى که اراده قوى دارد، آنچه را که با تأمل خواسته است، باکوشش و ثبات قدم به دست مىآورد. شخص با اراده کسى است که داراى هدفى معقول بوده و تا موقعى که به آن نرسیده است، از تعقیب آن باز نمىایستد. مشکلات و موانع روانى یا مادى، به اراده و عزم او لطمه نمىزند و از پیشرفتش جلوگیرى نمىکند.
اکنون پس از این مقدمه کوتاه، راهکارهای تقویت اراده را به شما ارائه می نماییم:
1-یکی از کارهای اساسی برای تقویت اراده، تلقین جملاتی است که به فرد نیرو و انرژی روانی می دهد. یعنی هر روز جملاتی که انرژی مثبت دارند در ذهنتان مرور کنید و حتی به زبان بیاورید. جملاتی مانند: « من اراده لازم برای انجام کارهایم را دارم» ، « هیچ چیز نمی تواند اراده ام را متزلزل کند» ، « اراده ام هر روز محکم تر می شود» ، « بر من لازم است که موفق شوم؛ زیرا موفقیت از آن نیرومندان است» و ... . همچنین در کارهای سخت و دشوار هم تلقین را فراموش نکنید.
2- برای تقویت اراده، باید از پراکنده کاری و آشفتگی در کارهایتان پرهیز کنید. کارهای متنوع و مختلف علاوه بر این که انرِِژی شما را پراکنده می سازند، موجب به هم ریختگی فکری هم می شوند. پس بکوشید به کارها و فعالیت هایتان تمرکز و انسجام ببخشید.
3- سعی کنید کارهایی را که بر عهده می گیرید، ناتمام رها نکنید و آن ها را تا رسیدن به نتیجه مطلوب ادامه دهید. کارهای نیمه تمام باعث می شوند، فرد خودش را انسانی بی اراده و یا دارای ضعف اراده تصور کند و دیگر قدرت برعهده گرفتن فعالیت ها و مسؤولیت های مختلف را نداشته باشد. قبل از انجام هر کاری کمی دربارة آن کار و توانایی ها و استعدادهای خودتان بیاندیشید و اگر توانایی اتمام آن کار را ندارید، از اول آن را بر عهده نگیرید.
4- هرگز در کارها نا امید نشوید و تا جایی که می توانید تلاش کنید.
5- هر روز صبح حداقل بیست دقیقه، به طور مرتب و در ساعتی معین ورزش کنید.
6- ترک گناه و مخالفت با وسوسه های شیطان، نقش بسیار مؤثری در تقویت اراده دارد. ویلیام جیمز روان شناس معروف آمریکایی چنین می گوید: « یک نه گفتن به یک عادت بد، موجب می شود شخص برای مدتی تجدید قوا کند و بدین وسیله ضعف اراده خود را به تدریج برطرف سازد».
7- مقید باشید هر روز تعدادی معین از آیات قرآن را تلاوت کرده و ترجمة آنها را هم بخوانید.
8- پس از تدبیر و مشورت از عواقب تصمیمهای خود هراسناک نباشید و به خدا توکل کنید همواره بر خدا توکل کرده و در تمام امور از او کمک بخواهید.
9- باور کنید همانند دیگر انسانها از توانمندیهای بسیار برخوردارید و از دیگران کمتر نیستید. فراموش نکنید نقاط قوت انسان از نقاط ضعفش بیشتر است و نباید خود را دست کم بگیرد. تصمیم خوب در پرتو تکیه بر قوتها، جبران ضعفها و احساس توانمندی ها شکل می گیرد.
10- هر کاری را آسان تلقی کنید؛ زیرا در برابر اراده پولادین انسان همه سختیها آسان میگردد. به استقبال کارهای به ظاهر دشوار بروید و به خود تلقین کنید میتوانید در این امور درست تصمیم بگیرید و افتخار موفقیت در انجام آنها را به دست آورید.
11- مدتی برنامه ریزی و تصمیمات خود را با فردی ذی صلاح در میان بگذارید و از وی بخواهید مراقب باشد تا در شما دو دلی پیش نیاید. اجرای تصمیماتتان را به تأخیر نیاندازید.
12- اگر در انجام کارها و تصمیماتتان سستی کردید، خودتان را جریمه کنید؛ مثلا برای مدتی خودتان را از کارهایی که دوست دارید محروم کنید کارهایی مثل تماشای تلویزیون، استفاده از کامپیوتر و ... .
13- از خواب زیاد، پرخوری و دیگر اسباب تنبلی و سستی اراده بپرهیزید.
14- با کسانی که روحیه و اراده ای قوی دارند دوست شوید تا ارادة شما نیز قوی گردد.
15- تصمیمات به جا و پر ارزش گذشتهخود را به یاد آورید و توجّه کنید که چون گذشته برای انجام دادن کارهای مهم آمادگی دارید.
16- با تصمیمهای آسان در کارهای ساده، به تدریج خود باوری و توانمندی را در خویش پدید آورید و راه را برای تصمیم گیری در امور پیچیده و مشکل هموار سازید. از شکست خوردن نهراسید و بدانید که شکست ها پلی هستند به سوی موفقیت و کامیابی.
17- سرگذشت افراد سخت کوش و با اراده را مطالعه کنید و از آنها درس بگیرید.